Skelbro Kalkstensbrud

Kalkbrud
Natur og Kultur

Skelbro Kalkstensbrud

– midt i den rå natur.

Forestil dig at man kommer kørende en kold vinterdag, ingen blade på træerne og det hele er lidt råt og ret koldt. Pludselig dukker der noget op i landskabet et lille stykke fra vejen af. Man når ikke helt at se hvad det var. Var det “underlige klipper” eller måske et amfi teater som man ikke lige mindes at have hørt om før? Eller var det måske et gammelt brud?
Det var naturligvis et brud. Skelbro Kalkstensbrud.

Skelbro kalkstensbrud
Med lidt fantasi kan det godt ligne et amfi teater

Kalkstenene her er aflejringer der er 500 millioner år gamle. I kalken kan man være så heldig, at finde små forsteninger af blandt andet orthoceratitter og trilobitter. Det er ikke tilladt at hakke i kalken, men man må gerne kigge efter forsteninger i de stykker der allerede er løse. I overfladen af bruddet ses stadig slibespor fra sidste istid.

skelbro kalkstensbrud
Om vinteren er her knap så frodigt

Kalkstenen er en bjergart som har været brugt i Bornholmsk cement. Allerede i middelalderen blev det brugt i nogle af kirkerne og også til Hammerhus. Du kan læse mere om hvorfor Kirker er spændende at udforske her
Nutidigt har man genåbnet stenbrud her på Bornholm, for at anvende materialer, som blandt andet bruges til restaurering af Hammershus. På den måde så kommer man så tæt på som muligt, det oprindelige udtryk.

skilt
Skilt ved bruddet – det har vist set bedre dage

Skelbro Kalkstensbrud ligger lidt gemt, men området er ganske skønt, og det er herligt at se noget som på en måde virker lidt “Forladt og glemt”

Til toppen