Skt. Nicolai Kirke i Rønne

Kirker

Skt. Nicolai Kirke i Rønne

– flot bornholmsk kirke.

Hvis man ankommer med færgen til Bornholm, så ser man den her flotte kirke ved indsejlingen til Rønne.
Sammen med de små byhuse spejder Skt. Nicolai Kirke ud over havet, som kalder den søfolket sikkert i havn.
Det giver god mening da kirken er indviet til søfartens helgen Sct. Nicolai.

Skt. Nicolai Kirke
Skt. Nicolai Kirke, Rønne

Mit allerførste indtryk af kirken, var at den udendørs var langt mere imponerende, end den var indendørs. Ja for at være ærlig, så blev jeg lidt skuffet første gang jeg var inden i den.
Men jeg besluttede mig for et gensyn. Og ja, kirken vinder helt klart ved et gensyn, hvor man bemærker detaljer som man ikke så første gang.
Når lyset bryder igennem de smukke glas mosaiker, så fremstår kirken ren og enkel og meget lys.

Alter i Skt. Nicolai Kirke
Alteret i Skt. Nicolai Kirke, Rønne

Kirkens historie

Der har været kirke her i Rønne siden 1275. Idag kan man blot se et stykke af den gamle kirke, ved nord væggen. Skt. Nicolai Kirke har været nedrevet, ombygget et hav af gange. Det kan også være grunden til at den ser langt mere moderne ud, end man lige skulle forestille sig.

Fin hilsen over en dør i kirken

Der har, som så mange andre steder, også være begravet mennesker i selve kirken, den sidste begravelse i selve kirken har fundet sted i 1805. Det var naturligvis de mere fine folk der blev begravet derinde. Under renovering af kirken, har man samlet de jordiske rester, de er begravet i en fælles grav ved den nordlige mur. Rundt om selve kirken har der været kirkegård. Rønne by har vokset sig større og større igennem årerne, og det har gjort at man dels har sløjfet kirkegården, men også at man har bygget til selve kirken.

Det ene af kirkens to kirkeskibe.

Ved de mange renoveringer og genopbygninger af kirken har man naturligvis været spændte på om der skulle være kalkmalerier. Det var der, men desværre var standen så ringe at de ikke kunne bevares, pånær et enkelt et som forestiller apostlen Judas Thaddæus. Man gætter på at alle apostlene har været afbilledet. Kalkmaleriet er dateret til omkring år 1570.

Kalkmalerie i Skt. Nicolai Kirke i Rønne

Skt. Nicolai Kirke i Rønne, er bestemt et besøg værd

Jeg har været der nogle gange efterhånden. Er man heldig så sidder der en kirkeguide inde i kirken, ved siden af alteret, som altid er parat til at fortælle gode historier om kirken og dens historie. Man er velkommen til at tage fotos. Kirken er nem at komme til, der er parkeringsmuligheder i gaderne rundt om.
Når man alligevel er i området vil jeg også anbefale at man går en tur i de små hyggelige gamle gader.
Det vender vi tilbage til i en anden post.

Til toppen